Skip to main content

XV Međunarodni festival KotorArt, asocijacija većine ljetnjih festivala koji se odvijaju u Kotoru, kontinuirano i dosljedno baštini ideju da je Kotor, grad koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, idealno mjesto za preplavljivanje svake ulice i trga umjetnošću. Danas najkompleksniji festival umjetnosti u Crnoj Gori, KotorArt nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike, i svojim kvalitetom i raznolikošću privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene, multiumjetničke manifestacije su umjetnički kvalitet, diversifikacija programa i publike, trošenje preko 80% budžetskih sredstava na programe, proširivanje aktivnosti festivala kako vremenski, tako i na druge oblasti (edukacija, turizam, ekološke aktivnosti, izdavaštvo, itd.), snažna povezanost sa lokalnom zajednicom i jačanje duha pripadnosti, te težnja da festival doprinese kreiranju grada, umjesto pukog korištenja. XV izdanje festivala obilježiće dvije značajne godišnjice: deset godina od smrti istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArt-a; te decenija obnove crnogorske nezavisnosti. Od 1. jula do 17. avgusta festival će u Kotoru okupiti oko hiljadu umjetnika iz cijelog svijeta, a na dvadesetak kotorskih ambijentalnih lokacija održaće se preko stotinu programa.


12

KotorArt Don Brankovi dani muzike u glavnom programu donijeće 16 koncerata, među kojima nastupe simfonijskih, horskih i baletskih ansambala iz regiona, kao i afirmisanih kamernih sastava i solista. Među njima treba istaknuti čuvenog ruskog pijanistu Nikolaja Luganskog, koji će nastupiti 28. jula, dok će festival 16. avgusta zatvoriti jedan od najvećih kompozitora današnjice Kšištof Penderecki. Program festivala ponudiće čak tri svjetske premijere, djela Nine Perović, Aleksandra Perunovića i Ive Josipovića, koja su inspirisana opusom istaknutog istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika don Branka Sbutege. Dva koncerta održaće gitarista svjetske reputacije Miloš Karadaglić. Pored njega, kotorskoj publici će se predstaviti još dvoje mladih i svjetski afirmisanih umjetnika, koji takođe ekskluzivno snimaju za Deutche Grammophon: prvi klarinetista Berlinske filharmonije, Andreas Ottensamer i Ksenija Sidorova “ambasadroka harmonike” kako je naziva kritika.

KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu će u tradicionalnom terminu od 1. do 12. jula donijeti 15 žanrovski raznovrsnih profesionalnih pozorišnih predstava, koje će izvesti umjetnici iz Južne Koreje, Turske, Španije, Njemačke, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, itd. Između ostalog, na festivalu će se predstaviti i Dječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osjeka koje će odigrati predstavu Džonatanov let, a biće prikazana i predstava za mlade Pola-pola, nastala u koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, Teatra Poco Loco, i Teatra Exit iz Zagreba. Festival će publici ponuditi i dvije premijere, predstavu za mlade Kavez, koju po sopstvenom tekstu nagrađenom na 2. Konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori režira Mirjana Medojević, i predstavu DA DA Šekspir, koja uvodi najmlađe u stvaralaštvo Viljema Šekspira.

KotorArt Međunarodni festival klapa Perast obilježiće petnaestu godišnjicu sa 8 vrhunskih klapskih koncerata, koji će se održavati po cijeloj Boki tokom cijele ljetnje sezone. Kvalifikacioni koncerti biće održani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, dok će se finale takmičarskog programa odvijati u Perastu 29. i 30. jula. Direktno učešće u finalu, prema ovogodišnjim propozicijama, obezbijedile su najbolje klape sa prošlogodišnjeg festivala, među kojima su međunarodno i regionalno višestruko nagrađivane NeverinkeĆakuloneSagenaBunariKašeSebenikoSignumIncantoAlate, i dr. Festival će obilježiti i nastavak izdavačke djelatnosti iz oblasti očuvanja kulturne baštine, te stručni seminari namijenjeni crnogorskim klapama.

KotorArt Pjaca od filozofa, nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg izdanja posvećenog ljubavi, ove godine okreće se promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama. Najveće tehnološke kompanije današnjice, od Googlea do Applea, prije svega ulažu u razvoj umjetne inteligencije, virtuelne realnost i besmrtnosti. Savremeni život potpuno je nezamisliv bez mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža – naši su neuroni neprestano i stalno “konektovani”. Uz penetraciju tehnologije u sve predjele naših života, istovremeno svjedočimo ukidanju privatnosti i razvoju apsolutnog nadzora naspram kojeg i Orvelova predviđanja zvuče kao bajke za djecu. Na međunarodnom filozofskom simpozijumu pod nazivom Budućnost je ovdje: tehnologija i neurototalitarizamučestvovaće neki od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije: Angela Rihter, Srećko Horvat, Renata Avila, Sara Harison, Andrej Nikolaidis i Maja Pelević.

KotorArt Kotor APSS nastaviće da promišlja teme ponovne upotrebe zapostavljenih izgrađenih struktura, kroz dva simpozijuma, nazvana RE-USE-ISM i DebataRE-USE-ISM simpozijum, u kome će učestvovati domaći i strani autori, baviće se teorijom i praksom poželjne ponovne upotrebe objekata kulturnog karaktera širom svijeta. Takođe, biće pružen uvid i u istorijski kontekst jugoslovenske arhitekture, sa akcentom na prošli i budući razvoj turizma. Simpozijum Debata predstavlja zaključni segmenat programa Crnogorskog paviljona na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture, na kojem će se održati završna diskusija o Projektu Solana Ulcinj, kao primjeru re-use pristupa.

Podsjetimo, u avgustu 2015. godine na inicijativu Međunarodnog festivala KotorArt potpisana je Kotorska inicijativa, Memorandum o saradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala (KotorArt, Dubrovačke ljetnje igre, Festival Ljubljana i Ohridsko ljeto), sa namjerom ostvarivanja boljeg dijaloga i intenziviranja saradnje.

12

Copyright © 2018 Powered By ČIKOM - All Rights Reserved